Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestsanering

Asbestsanering betekent asbest op een vakkundige en veilige wijze verwijderen. Daarvoor is het aangeraden om een ervaren asbestspecialist in te schakelen. Maar hoe gaat zo’n erkende expert nu te werk? Wat is de regelgeving rond asbestsanering? Hoeveel kost het? En waarom is het inschakelen van een specialist een goed idee? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Stappenplan: hoe asbest saneren?
Asbestsanering regelgeving
Asbestsanering kosten
Waarom een asbestspecialist inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is asbestsanering?

Asbest saneren is een andere benaming voor asbest verwijderen. Asbest werd vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen. Maar wanneer de asbestvezels loskomen, kunnen ze een risico vormen voor je gezondheid. Daarom is asbestsanering noodzakelijk. De Vlaamse overheid wil dan ook dat tegen 2034 alle risicovolle toepassingen van asbest gesaneerd zijn. Het gaat dan meestal om gevallen van semi-hechtgebonden en losgebonden asbest waarbij asbestvezels kunnen vrijkomen.

Asbest laten saneren? Dan schakel je best een erkende asbestspecialist in, die dit op een veilige en correcte manier kan aanpakken. Vind een asbestspecialist in de buurt.

asbest saneren

 

Stappenplan: hoe asbest saneren?

Voor een asbestsanering schakel je best een erkende asbestspecialist in. Deze weet hoe hij de asbest veilig kan verwijderen en volgt daarbij de volgende stappen:

 

STAP 1: asbestinventarisatie uitvoeren en asbestattest opmaken

Voor een asbest-expert begint met het verwijderen van de asbest, voert deze altijd eerst een asbestinventarisatie of asbestonderzoek uit. Daarbij inspecteert hij je woning en bestudeert grondig de bouwkundige plannen. Zo krijgt de expert een goed beeld van alle materialen die asbest bevatten en om welke soort asbest het precies gaat. Er zijn 2 mogelijke soorten asbestinventarisaties:

 • Destructieve asbestinventarisatie: dit type asbestinventarisatie gaat vooraf aan renovatie- of sloopwerken. De asbestspecialist zorgt voor een overzicht van alle asbesthoudende materialen die zichtbaar zijn of die tijdens de werken komen bloot te liggen. Zo kunnen de werken veilig uitgevoerd worden zonder gezondheidsrisico’s.
 • Niet-destructieve asbestinventarisatie: bij een niet-destructieve asbestinventarisatie maakt de asbestspecialist een overzicht van alle asbesthoudende materialen die direct zichtbaar zijn en die gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen tijdens het dagelijkse gebruik van het gebouw.

Na de asbestinventarisatie maakt de expert dan het asbestattest op. Daarin staat het overzicht van alle materialen in je woning die asbest bevatten. Daarnaast geeft het document ook suggesties om de asbest veilig te saneren. Zo’n asbestattest is trouwens verplicht als je een woning wil verkopen die voor 2001 gebouwd werd. Verderop in dit artikel vind je meer info over de regelgeving rond asbestsanering.

 

STAP 2: asbest verwijderen

Nu kan de asbest-expert aan de slag met het verwijderen van de asbest. Hoe deze dat precies doet, hangt af van de soort asbest (hechtgebonden, semi-hechtgebonden of losgebonden) en waar die zich bevindt. We zetten de 3 mogelijke methodes kort op een rij:

 • Eenvoudige handelingen: bij deze methode meet de expert voortdurend het asbestgehalte in de lucht en zorgt deze ervoor dat dit gehalte nooit hoger dan 0,1 vezel per cm³ is. De methode wordt gebruikt bij asbestsaneringen met een laag risico op loskomende vezels.
 • Couveusezakmethode: deze methode past een expert toe om asbesthoudende isolatie rond leidingen te saneren. Hij brengt daarbij couveusezakken met handschoenen erin rond de leidingen aan. Zo kan de expert de asbest veilig verwijderen.
 • Hermetische zone: om asbest op deze manier te verwijderen neemt de asbest-expert uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Zo houdt hij het asbestgehalte in de lucht in de gaten en draagt hij speciale beschermingskledij en ademhalingstoestellen. Deze methode wordt toegepast bij alle risicovolle toepassingen van asbest.

 

STAP 3: asbest afvoeren

Nadat de expert alle asbesthoudende materialen verwijderd heeft, moeten deze ook nog veilig afgevoerd worden naar een recyclagepark. Ook daarvoor gelden bepaalde regels en zijn goede voorzorgsmaatregelen nodig. Zo moet het materiaal stevig verpakt zijn en kan je de asbest niet zomaar naar elk containerpark afvoeren. Sommige experts voeren de asbest sowieso af, bij anderen moet je er extra voor betalen.

Op zoek naar een geschikte asbest-expert? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere experts in jouw buurt vergelijken. Zo vind je zeker een geschikte specialist aan een correcte prijs. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Asbestsanering regelgeving

Omdat asbestsanering gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen, zijn er bepaalde regels opgelegd door de overheid. We geven een kort overzicht van de regelgeving rond asbestsanering:

 1. Regelgeving asbestinventarisatie

  Je bent verplicht een asbestinventarisatie te laten opmaken van je woning wanneer deze gebouwd is voor 2001 en je ze wil verkopen. De asbestinventarisatie geeft potentiële kopers namelijk een overzicht van welke asbesthoudende materialen er in de woning aanwezig zijn, zodat de koper deze indien nodig kan laten verwijderen.

 2. Regelgeving asbestattest

  Na een asbestinventarisatie krijg je altijd een asbestattest. Zo’n attest is sinds 23 november 2022 verplicht wanneer een woning of gebouw dat voor 2001 gebouwd werd verandert van eigenaar door bv. verkoop of schenking. Vanaf 2032 zal elke eigenaar van een gebouw of woning een asbestattest nodig hebben, ongeacht of er een verandering van eigenaar plaatsvindt of niet.

 3. Regelgeving asbest saneren

  Om asbest te saneren gelden er ook bepaalde regels. Zo ben je enkel verplicht om asbest te verwijderen als dit in slechte staat is of kan komen bloot te liggen. Bovendien ben je in de meeste gevallen verplicht om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Concreet moet je de asbest door een expert laten verwijderen als het gaat om losgebonden, semi-hechtgebonden of moeilijk te verwijderen hechtgebonden asbest. Enkel hechtgebonden asbest buitenshuis of niet-beschadigd en makkelijk te verwijderen asbest in huis mag je dus zelf verwijderen.

 

Asbest saneren kosten

Voor asbestsanering liggen de kosten tussen € 10 en 30 per m² (excl. btw). Daarbij komen nog de kosten voor de asbestinventarisatie en het asbestattest. Bovendien kan het totale kostenplaatje verschillen naargelang factoren als de omvang van de werken, het type asbestinventarisatie, de bereikbaarheid van de materialen… In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor een asbestsanering:

Type asbestwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 - 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 - 30 per m²

BELANGRIJK: een asbestspecialist bepaalt zelf de kosten voor de asbestsanering. Daardoor kunnen de kosten dus verschillen per specialist. Vraag daarom zeker meerdere offertes aan bij verschillende asbestspecialisten zodat je gericht prijzen kan vergelijken. Ontvang offertes voor asbestsanering.

 

Druk de kosten voor asbestsanering met premies!

Als je de asbest laat saneren door een erkende asbestspecialist, maak je aanspraak op premies en andere financiële voordelen om de kosten te drukken. Zo kan je gebruik maken van de Mijn VerbouwPremie, de Mijn VerbouwLening, lokale asbestafbouwprojecten… Laat je asbest verwijderen in een niet-residentieel gebouw in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen, dan geniet je nog van een eenmalige Fluvius premie.

Meer info? Een asbestspecialist kan je verder informeren over de mogelijke premies en helpt je bij de aanvraag ervan. Kom in contact met asbestexperts in de buurt.

 

 

asbestsanering

 

Waarom een asbestspecialist inschakelen?

Wil je zeker zijn van een veilige en correcte sanering van de asbest? Dan schakel je best een ervaren asbestspecialist in. Zo geniet je van de volgende voordelen:

 • Veilige asbestsanering: als er tijdens de asbestsanering asbestvezels vrijkomen, brengt dit risico’s met zich mee voor je gezondheid en die van anderen. Een expert neemt altijd de nodige maatregelen voor een veilige asbestsanering.
 • Juiste voorbereiding en afwerking: een asbestspecialist verwijdert niet enkel de asbest, maar kan ook meteen zorgen voor de asbestinventarisatie, het asbestattest en een correcte afvoer van het asbesthoudende materiaal.
 • Kwalitatief materiaal: asbestspecialisten beschikken over kwalitatief materiaal om de werken veilig uit te voeren. Denk maar aan gepast gereedschap, beschermende kledij en een stevige verpakking voor het asbesthoudende materiaal.
 • Garantie: door een asbest-expert in te schakelen, zijn ook eventuele bijkomende kosten door problemen tijdens de asbestsanering gedekt. Ga je zelf aan de slag, dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor die eventuele extra kosten.
 • Premies: enkel wanneer je samenwerkt met een erkende asbestspecialist, kan je genieten van de premies en financiële voordelen voor asbestsanering.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes van asbest-experts!

Een asbestspecialist inschakelen voor de sanering van je asbest biedt dus tal van voordelen en is in sommige gevallen zelfs verplicht. Bovendien kan je nog extra kosten besparen door meerdere offertes aan te vragen. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang offertes van 2 à 3 asbest-experts in je buurt:

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven