Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest verwijderaar: 5 vragen

Heb jij asbest in huis? Dan is het verstandig om een asbest verwijderaar in te schakelen. Hoewel het niet altijd verplicht is, laat je zo’n klus best over aan zo’n professional vanwege de gezondheidsrisico’s. Hoe vind je een deskundige, erkende asbest verwijderaar? Hoeveel kost het? En hoe gaat die te werk? Je leest het antwoord op 5 veelgestelde vragen in dit artikel!

 

 

1. Is een asbest verwijderaar inschakelen verplicht?
2. Hoe vind ik een erkende asbestverwijderaar?
3. Hoeveel kost een asbest verwijderaar?
4. Hoe gaat een asbest verwijderaar te werk?
5. Waarom schakel ik best een asbest verwijderaar in?

Ben je op zoek naar een asbest verwijderaar? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende professionals in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

asbest verwijderaar dak

 

VRAAG 1: is een asbestverwijderaar inschakelen verplicht?

Of je al dan niet zelf asbest kan weghalen, hangt in grote mate af van het soort asbest waarmee je te maken hebt en de plek waar die zich bevindt. Hieronder vind je een overzicht:

 

1. Zelf verwijderen of professional inschakelen?

Zit je met niet beschadigde hechtgebonden asbest binnenshuis? Of met hechtgebonden asbest buitenshuis? In die gevallen kan je kiezen of je zelf de asbest verwijdert of een professionele asbest verwijderaar inschakelt:

 • Niet beschadigde hechtgebonden asbest binnenshuis: bij dit type zijn de asbestvezels gebonden. Dit soort asbest moet volledig intact zijn en blijven bij de verwijdering.
 • Hechtgebonden asbest buitenshuis: ook hier gaat het over hechtgebonden asbesthoudende materialen, maar die zich buiten bevinden. Dat betekent zowel beschadigde als niet-beschadigde asbest.

 

2. Verplicht asbest verwijderaar inschakelen

In alle andere gevallen mag je niet zomaar zelf aan de slag gaan. We sommen even op wanneer je verplicht bent om een asbest verwijderaar in te schakelen:

 • Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest: zit je met semi-hechtgebonden of losgebonden asbest? Dan ben je zowel binnenshuis als buitenhuis verplicht om alle asbesthoudende toepassingen te laten verwijderen door erkende vaklui.
 • Moeilijk te verwijderen hechtgebonden asbest: in dit geval gaat het over hechtgebonden asbest dat beschadigd kan raken bij de verwijdering ervan. Bovendien vallen ook alle vormen van risicovolle asbesthoudende toepassingen hieronder.

BELANGRIJK: het is niet altijd eenvoudig om asbest waar te nemen en te bepalen om welke soort het gaat. Daarom is het belangrijk dat je hiervoor een beroep doet op een professional. Die vind je heel eenvoudig via onze offerteservice. Schakel een asbest verwijderaar in.

 


VRAAG 2: hoe vind ik een erkende asbest verwijderaar?

Erkende asbest verwijderaars zijn door de Vlaamse Overheid erkend voor de verwijdering van asbesthoudende materialen. De overheid heeft een lijst van erkende asbestverwijderaars, maar ook via onze offerteservice kan je met hen in contact komen. Doorgaans verloopt het proces als volgt:

 • Offerteformulier invullen: via het offerteformulier kan je kort beschrijven welke klus je wil laten uitvoeren. Waar bevindt de asbest zich? Over hoeveel asbest spreken we? Je laat ook je gegevens achter zodat onze vaklui jou gemakkelijk kunnen contacteren.
 • Bespreking van de werken: nadat je het offerteformulier hebt ingevuld, nemen 2 à 3 deskundige asbest verwijderaars contact met jou op om de klus te bespreken. Daarna maken de vaklui op basis daarvan een offerte voor jou op.
 • Offerte tekenen: eens je alle offertes ontvangen hebt, kan je beginnen te vergelijken. Hoe hoog is de verplaatsingskost? Hoe snel kunnen de asbest verwijderaars komen? Tot slot kan je een weloverwogen beslissing maken en een offerte tekenen.

 


VRAAG 3: hoeveel kost een asbestverwijderaar?

De prijs voor het verwijderen van asbest hangt af van de omvang van de werken en het soort asbest. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Soort klusPrijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 à 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 50 per 100 kg

LET OP: bovenstaande prijzen zijn slechts richtbedragen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor het verwijderen van asbest? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

asbest verwijderaars platen

 


VRAAG 4: hoe gaat een asbest verwijderaar te werk?

Asbest verwijderen doe je niet zomaar. Vaklui volgen een specifiek proces om de gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Hieronder zetten we de verschillende stappen kort op een rijtje:

 1. Asbestinventaris opstellen

  Erkende asbestverwijderaars zorgen eerst voor een verplichte asbestinventaris. Op dat document vind je alle asbesthoudende materialen die een professional op je domein vond. Daarvoor voert die eerst een grondige inspectie uit.

 2. Asbest verwijderen

  Voor een expert aan de slag gaat met de verwijdering, is het belangrijk om te weten met welk soort asbest je te maken hebt. Gaat het om hechtgebonden asbest? Dan ben je niet verplicht om meteen in te grijpen. Semi-hechtgebonden asbest en losgebonden asbest moet je wel zo snel mogelijk laten verwijderen.

 3. Asbesthoudende materialen afvoeren

  Nadat het asbesthoudende materiaal verwijderd is, zal een professional alle materialen stevig verpakken en afvoeren naar een geschikt containerpark. Ook voor het vervoeren volgt een expert bepaalde regels. Zo mag je zelf enkel hechtgebonden asbest afvoeren en moet je dit afzonderlijk aanbieden, afgedekt vervoeren en verpakken in asbestzakken.

 


VRAAG 5: waarom schakel ik best een asbestverwijderaar in?

Je bent niet altijd verplicht om een professionele asbest verwijderaar in te schakelen. Toch biedt zo’n samenwerking veel voordelen. Hieronder sommen we ze even op:

 • Veilige verwijdering: asbest verwijderen kan soms schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat iemand met kennis van zaken de klus uitvoert. Een erkende asbestverwijderaar zal altijd de nodige beschermingsmaatregelen nemen voor het uitvoeren van de werken.
 • Volledige verwijdering: een professional zorgt niet alleen voor de verwijdering van de asbest. Die stelt ook de verplichte asbestinventaris op. Bovendien moet je achteraf het asbesthoudende materiaal niet meer zelf vervoeren, ook dat doet de verwijderaar.
 • Juiste gereedschap: asbest verwijderen vergt niet alleen vakkennis, maar ook specifiek gereedschap. Daarnaast is ook beschermende kledij en een verpakking om het materiaal af te voeren nodig. Een professional beschikt over al deze zaken.
 • Garantie: loopt er bij het verwijderen van de asbest iets mis? Dan draait de verwijderaar op voor de kosten. Kies je er toch voor om de asbest zelf te verwijderen? Dan ben jij verantwoordelijk en betaal jij ook eventuele extra kosten.
 • Premies: wil je graag een beroep doen op premies voor asbestverwijdering? Dan is een van de voorwaarden dat je moet samenwerken met een erkende asbest verwijderaar. Voer je toch liever de klus zelf uit? Dan kom je niet in aanmerking voor deze financiële voordelen.

 

TIP: schakel een professionele asbest verwijderaar in!

Asbest verwijderen kan je in sommige situaties zelf. In andere gevallen is het te gevaarlijk en is het verplicht om de klus te laten uitvoeren door een professional. Hoe dan ook zijn er heel wat voordelen verbonden aan het inschakelen van vaklui. Hoe ben je zeker van een correcte prijs? Je vraagt meerdere offertes op en vergelijkt alle kostenposten!

Op zoek naar een asbest verwijderaar? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven