Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest laten verwijderen

De gezondheidsrisico’s van asbest: je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Tot op vandaag geldt er echter geen algemene verplichting om alle asbest uit je woning te verwijderen. In principe mag je asbest laten zitten, tenzij die in slechte staat is of als renovatiewerken ingesloten asbestplaten blootleggen. Moet jij asbest laten verwijderen? Dan lees je hier meer over de stappen die je moet nemen en de kosten!

Ga snel naar:
Asbest laten verwijderen: stappenplan
Asbest laten verwijderen: prijs
Casestudy: asbest dak laten verwijderen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer moet ik asbest laten verwijderen?

Wil je grondig renoveren? Maar bevat je woning nog asbesthoudende toepassingen? Dan is het noodzakelijk om deze weg te laten halen. Je schakelt het best een erkende asbestverwijderaar in bij de volgende situaties:

 • Voor alle soorten semi-hechtgebonden of losgebonden asbest. Dat zijn vormen van asbest waarbij het bindmiddel loskomt of waarbij er te weinig bindmiddel is. Gaat het om hechtgebonden asbest, maar is de kans op beschadiging tijdens de verwijdering groot? Ook dan moet je de asbest laten verwijderen door een expert.
 • Alle risicovolle asbesttoepassingen, zoals asbesthoudende tegels met asbesthoudende lijmlaag, leidingisolatie, pleisterwerk, …
 • Bij de opmaak van een asbestinventaris en -attest.

Twijfel je of je zelf je asbest mag verwijderen? Vraag dan advies aan een asbest expert. Die helpt je graag verder op weg. Kom gratis in contact met erkende professionals actief in je regio.

asbestplaten laten verwijderen

 

Asbest laten verwijderen: stappenplan

Uit welke stappen bestaat een volwaardige asbestverwijdering nu precies? We zetten ze voor je op een rij:

 

STAP 1: asbesthoudende toepassingen opsporen

Elke woning van voor 2001 moet verplicht beschikken over een asbestattest bij verkoop. Wil je je woning verkopen of grote renovatiewerken uitvoeren? Dan moet je dus zo’n overzicht van alle asbesthoudende toepassingen laten opmaken door een expert. Afhankelijk van de woning of het gebouw voert deze een destructief of een niet-destructief asbestonderzoek uit. Op basis daarvan maakt hij je attest op.

 

STAP 2: asbest veilig verwijderen

Een duidelijke weergave van alle asbesthoudende materialen in je woning, helpt bij een correcte professionele sanering. Doe daarvoor een beroep op een erkend asbestverwijderingsbedrijf. Zo’n professional beschikt over een certificaat, het zogenaamde ‘attest van bekwaamheid’. Moet dan meteen alle aanwezige asbest in huis verdwijnen? Neen. Enkel de beschadigde en risicovolle materialen. Jij als opdrachtgever hebt dit helemaal zelf in de hand.

Onze tip? Maak meteen je volledige woning asbestvrij. Zo hoef je later niet meer op deze werken terug te komen. Asbestverwijdering is niet goedkoop en met tijd noodzakelijk. In bepaalde gevallen heb je zelfs recht op een verhoogde premie wanneer je asbestverwijdering combineert met bv. nieuwe isolatie of zonnepanelen. Benieuwd? Lees er meer over in ons premieartikel.

 

STAP 3: asbest afvoeren

Niet alleen het verwijderen van asbest dient te gebeuren onder gecontroleerde omstandigheden. Ook de afvoer van asbest is onderworpen aan strenge regels. Belangrijk daarbij zijn…

 

 • Juiste verpakking: om loskomende asbestvezels te vermijden, steekt een erkend vakbedrijf alle asbesthoudende materialen in aangepaste, luchtdichte asbestzakken. Dit zijn bigbags. Deze dragen een asbestlogo zodat ze met de nodige zorg behandeld kunnen worden.
 • Hoeveelheid asbest: elk gezin mag ongeveer 1m³, 200 kg asbest of 10 asbestcementplaten per jaar wegbrengen. Ligt dat aantal hoger? Dan betaal je extra. Neem contact op met je milieudienst of de afvalintercommunale om de exacte regels te achterhalen.
 • Juiste inzamellocatie: asbest moet je naar een containerpark afvoeren of binnenbrengen bij een geregistreerde asbestinzamelaar. Enkel die laatste mag grote hoeveelheden asbesthoudende materialen aannemen.

 

Hoe vind ik een erkende asbestexpert?

Een betrouwbare asbestdeskundige beschikt over een certificaat . Die erkenning benadrukt hun expertise. Zij weten waar ze terecht kunnen met het besmette bouwafval, zijn op de hoogte van de correcte reinigingsmethoden en zijn je enige kans op een officieel asbestattest. Via onze diensten brengen wij je gratis in contact met meerdere geschikte professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Asbest laten verwijderen: prijs

Hoeveel kost het nu om asbest weg te laten halen? De prijs hangt in grote mate af van de hoeveelheid asbest, het gewicht en natuurlijk de prijs van de asbestdeskundige zelf. Bovendien lopen de kosten ook hoger op wanneer je nog een asbestinventarisatie laat uitvoeren. Een overzicht:

Soort klusPrijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à 500
Asbestverwijdering€ 10 à 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 50 per 100 kg

LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen naargelang de situatie afwijken. Wil je weten hoeveel jouw project je gaat kosten? Neem dan snel contact op met een asbestdeskundige. Die adviseert je graag verder.

 

Casestudy: asbest dak laten verwijderen

asbest laten verwijderen particulier

In 2022 kocht Rudy een charmante architectenwoning die dateert uit 1982. Bij de aankoop kreeg hij dus het verplichte asbestattest overhandigd. Daarin staat te lezen dat het leien dak asbesthoudend is. Aangezien de leien op het eerste gezicht nog in prima staat verkeren, besloot Rudy om deze nog niet meteen te verwijderen.

Vandaag wil hij graag zonnepanelen plaatsen. Jammer genoeg mag dat niet zolang er nog asbesthoudende materialen op zijn dak liggen. Er rest Rudy dus geen andere keuze dan zijn leien te verwijderen en in te ruilen voor nieuwe dakbedekking. Omdat hij zich bewust is van de gezondheidsrisico’s van asbest, besloot hij om het werk meteen over te laten aan een erkende asbestfirma. Hoe verlopen de werken?

 

 1. Voorbereidende werken

  Uit voorzorg dekken de experts de omgeving af. Denk maar aan de tuin, de auto, … Ze markeren het terrein met gele linten om aan te geven dat er asbestwerken plaatsvinden. Op de site komt een speciale container waarin ze het asbesthoudende materiaal deponeren.

 2. Plaatsen van valbeveiliging

  Vervolgens is het de beurt aan het dak. Bij dakwerken is valbeveiliging een absolute must. De firma regelt dus stellingen waarlangs de deskundigen veilig het dak op kunnen. Om geen risico’s te nemen, dragen de experts aangepaste beschermkledij. Helemaal ingepakt kunnen ze aan de slag.

 3. Asbesthoudende leien verwijderen

  De experts demonteren alle leien stuk voor stuk en deponeren ze in een daarvoor voorziene container die met een kraan dichtbij het dak wordt gehesen. Dit gebeurt zo voorzichtig mogelijk zodat er door breuk geen asbestvezels vrijkomen.

 4. Dak afwerken & leien afvoeren

  Zijn alle leien en het besmette raamwerk weggehaald, ingepakt en in de container gedeponeerd? Dan reinigt je expert de onderliggende structuur met een speciale stofzuiger (voorzien van een HEPA-filter). Zo haalt hij de mogelijk achtergebleven asbestdeeltjes volledig weg. Nadien neemt de expert de correcte afvoer van het asbesthoudende bouwmateriaal voor z’n rekening.

 

Wil je net zoals Rudy je asbesthoudend dak professioneel aanpakken? Doe dan een beroep op een ervaren asbestdeskundige. Door het plaatsen van zonnepanelen te combineren met asbestverwijdering heb je recht op een verhoogde premie. Op voorwaarde dat je samenwerkt met een expert. Kom gratis in contact met asbestdeskundigen actief in je regio.

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven