Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest verwijderen: stappenplan

Asbest verwijderen is essentieel. In woningen van voor 2000 was het een courant bouwmateriaal. Intussen kennen we echter de gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan en is het dus verstandig om asbest te verwijderen. Maar wanneer en hoe verwijder je het? Hoeveel kost dat? En kan je het zelf of laat je het beter over aan een deskundige? Je vindt alle info in het onderstaande stappenplan.

Ga snel naar:
STAP 1: asbest in je woning herkennen
STAP 2: asbestspecialist inschakelen
STAP 3: asbest veilig laten verwijderen

Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer moet ik asbest verwijderen?

Wat is de wetgeving rond asbest sanering? Sinds 2005 bestaat er een algemeen Europees verbod op de productie van asbesthoudende materialen. Je bent echter niet verplicht om asbest in je woning te verwijderen, tenzij het in slechte staat is of ingesloten zit en bloot komt te liggen bij renovatiewerken. Daarnaast is asbest niet altijd even gevaarlijk. Er zijn verschillende soorten:

 • Hechtgebonden asbest: bij deze soort asbest zitten de vezels nog stevig vast in het bouwmateriaal. Het komt voor in dak- en gevelleien, verlaagde plafonds, afvoerbuizen en leidingen, golfplaten, … Als deze materialen intact zijn, vormen ze (nog) geen gezondheidsgevaar.
 • Semi-hechtgebonden asbest: deze soort was oorspronkelijk een vorm van hechtgebonden asbest, maar door beschadiging of veroudering is het materiaal broos en komen de vezels gemakkelijker los. Semi-hechtgebonden asbest laat je dus best verwijderen door een expert.
 • Niet-hechtgebonden asbest: hier zijn de asbestvezels geweven of geperst. Je vindt ze in onder andere spuitasbest, pleisterwerk, asbestkarton, … Bij deze soort asbest liggen de vezels bloot en komen ze sneller vrij. Ook niet-hechtgebonden asbest laat je dus best meteen verwijderen.

Wil je asbest laten verwijderen in je woning? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende gecertificeerde asbestspecialisten. Start je aanvraag hier!

asbest verwijderen gevaar

 

STAP 1: asbest in je woning herkennen

Eerst moet je erachter komen of er asbest in jouw woning aanwezig is. Het is namelijk niet altijd makkelijk om asbest te herkennen. Omdat asbesthoudende materialen vroeger zo geliefd waren, bevat meer dan 90% van de woningen die voor 2000 gebouwd zijn asbest. Om erachter te komen of je asbest in je woning hebt, laat je best een asbestinventaris en een asbestattest opmaken:

 • Asbestinventaris: een deskundige bestudeert de bouwkundige plannen van je woning en verzamelt alle informatie over de asbesthoudende materialen in je woning. Daarvan maakt de expert een asbestinventaris. Gemiddeld kost dat zo’n € 350 (excl. btw).
 • Asbestattest: na de asbestinventaris komt het asbestattest. Dat is een overzicht van de asbesthoudende materialen in je woning en dit document bevat ook suggesties om het asbest veilig te verwijderen. Wil je je woning van voor 2001 verkopen? Dan moet je verplicht een asbestattest kunnen voorleggen. Voor het afleveren van het officiële attest betaal je ongeveer € 35 (excl. btw).

 

STAP 2: een asbestspecialist inschakelen

Je bent niet verplicht om een asbestspecialist in te schakelen als het om hechtgebonden of niet-beschadigde hechtgebonden asbest binnenshuis gaat. Toch heb je er altijd baat bij om een gecertificeerde deskundige in te schakelen. Dan geniet je van de volgende voordelen:

 • Veilige verwijdering: asbest verwijderen brengt altijd risico’s met zich mee. Een deskundige kan deze werken perfect op een veilige manier uitvoeren en zo de gezondheidsrisico’s tot een minimum beperken.
 • Voorbereiding en afwerking: een erkende verwijderaar zal niet alleen het asbest verwijderen, maar ook nakijken of de asbestinventaris in orde is en het asbest op een veilige manier afvoeren na de werken.
 • Juiste materiaal: een expert zal om asbest te verwijderen altijd zorgen voor het juiste gereedschap, de nodige beschermende kledij en de geschikte verpakking om het materiaal af te voeren.
 • Garantie: loopt er bij het verwijderen toch iets mis? Dan zal de asbestspecialist altijd opdraaien voor de kosten. Als je zelf je asbest verwijdert, ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten.
 • Premies: om aanspraak te kunnen maken op de premies voor asbest verwijderen moet je altijd een beroep doen op een deskundige asbestverwijderaar.

TIP: om zeker te zijn van een correcte prijs leg je best een aantal offertes van asbestspecialisten naast elkaar. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende deskundigen in jouw buurt.

 

Kan ik als particulier asbest verwijderen?

Als vaste asbesthoudende materialen in goede staat verkeren, mag je deze zelf verwijderen. Maar je moet wel een aantal verplichte voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Vermijd stof door het materiaal te bevochtigen of te fixeren.
 • Demonteer asbesthoudend materiaal met de hand en probeer ze niet te breken.
 • Maak gebruik van handwerktuigen.
 • Gooi asbesthoudende materialen niet zomaar op de grond, maar leg ze voorzichtig neer.
 • Gebruik een FFP3-mondmasker en een wegwerpoverall en spoel je schoenen buiten af.
 • Laad en verpak het materiaal zoveel mogelijk intact.
 • Dek het asbesthoudend materiaal zo snel mogelijk af.

Laat je toch liever asbest verwijderen door een deskundige? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende asbestverwijderaars via onze offerteservice.

 

 

asbest verwijderen deskundigen

 

STAP 3: asbest veilig verwijderen

Je hebt er altijd baat bij om semi-hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest meteen te laten verwijderen. Staan er grondige onderhouds- of renovatiewerken gepland? Dan ben je verplicht om asbest dat tijdens de werken bloot komt te liggen, te laten wegnemen. Hoe moet je asbest nu veilig verwijderen? En wat zijn de kosten? Een deskundige gaat doorgaans als volgt te werk:

 • 1. Asbestinventaris opstellen: een erkende asbestverwijderaar zal altijd eerst een verplichte asbestinventaris opstellen. Daarvoor voert de deskundige een inspectie uit van je woning. Na de asbestinventaris ontvang je een asbestattest.
 • 2. Asbest verwijderen: vervolgens kan de professional aan de slag om het asbest te verwijderen. Bij het verwijderen zal die altijd de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om dit veilig te kunnen doen. Doorgaans betaal je voor deze stap € 10 à 30 per m².
 • 3. Asbesthoudende materiaal afvoeren: de deskundige zal het asbesthoudende materiaal stevig verpakken en afvoeren naar een geschikt containerpark. Ook het vervoeren moet volgens bepaalde regels gebeuren. Voor deze stap geldt een prijskaartje van gemiddeld € 20 à 25 per 100 kg.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een offerte op maat voor het verwijderen van asbest? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van asbestverwijderaars in jouw buurt.

 

Kan ik de prijs van asbest verwijderen drukken?

In Vlaanderen kan je aanspraak maken op een aantal premies. De Fluvius-premie kan je gebruiken als je asbest laat verwijderen van een niet-residentieel dak en er een zonnedak van maakt. De Mijn VerbouwPremie is dan weer interessant als je asbest verwijderen combineert met renovatiewerken. Alles over premies voor asbest verwijderen lees je hier.

TIP: een asbestverwijderaar kan je bijstaan in het navigeren door de premies. Op zoek naar zo’n deskundige? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende verwijderaars via het offerteformulier hieronder:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven