Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestonderzoek

Zit er asbest in je woning en wil je dat laten verwijderen? Dan ben je verplicht om eerst een asbestonderzoek te laten uitvoeren. Zo’n inventarisatie geeft je een goed beeld van waar de asbest zich bevindt en om welke soort asbest het gaat. Maar wat houdt zo’n onderzoek nu precies in? Is het verplicht of niet? Hoe gaat een asbest expert te werk? En wat kost dit? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Asbestonderzoek verplicht?
Hoe verloopt een asbestonderzoek?
Prijs asbestonderzoek
Wie kan asbest onderzoeken?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een asbestonderzoek?

Een asbestonderzoek is een synoniem voor een asbestinventarisatie. Het gaat om een onderzoek naar alle aanwezige asbesthoudende materialen in een woning of gebouw. Na dit onderzoek stelt een expert dan een document op met een overzicht van al die materialen. We maken een onderscheid tussen 2 soorten asbestinventarisaties:

 • Destructief asbestonderzoek: een destructief asbestonderzoek voert een asbest expert uit voor er renovatie- of sloopwerken aan een woning of gebouw plaatsvinden. Daarbij noteert hij alle zichtbare materialen met asbest en materialen die tijdens de werken bloot komen te liggen. Zo kan de asbest verwijderd worden voor de aanvang van de werken.
 • Niet-destructief asbestonderzoek: bij een niet-destructief asbestonderzoek lijst een asbest expert alle materialen met asbest op die zichtbaar zijn of die schadelijk kunnen zijn bij het dagelijkse gebruik van de woning of het gebouw.

Asbest laten onderzoeken? Schakel een erkende asbest expert in. Deze kan de asbest op een veilige manier opsporen en je adviseren over de te nemen stappen. Vind een asbest expert in de buurt.

asbestonderzoek voorbeeld

 

Is een asbestonderzoek verplicht?

Om een asbest attest of asbestinventaris te krijgen, moet je altijd eerst een onderzoek laten uitvoeren. Een asbest attest of -inventaris, en dus ook een onderzoek naar asbest, is verplicht in deze gevallen:

 • Bij verkoop van een woning of gebouw: sinds 23 november 2022 moet je verplicht over een asbestattest beschikken wanneer je een woning of gebouw verkoopt dat voor 2001 gebouwd werd. Op die manier krijgt de koper een goed beeld van de aanwezige asbest.
 • Voor bedrijfsgebouwen: elke werkgever moet verplicht over een asbestinventaris beschikken voor alle gebouwen waar deze personeel tewerkstelt. Daarbij speelt het bouwjaar geen rol.

LET OP: vanaf 2032 moet elke eigenaar van een woning verplicht beschikken over een asbestattest. Dat betekent dat je dus ook verplicht een asbestonderzoek moet laten uitvoeren. Laat asbest in je woning onderzoeken door een asbest expert in de buurt via onze offerteservice.

 

Hoe verloopt een asbestonderzoek?

Om over een asbest attest te beschikken, moet je dus vooraf een asbestonderzoek laten uitvoeren. Maar hoe verloopt dat nu? Een asbest expert gaat hierbij als volgt te werk:

 

1. Verzamelen van technische informatie over gebouw

Voor een asbest specialist aan het asbestonderzoek begint, verzamelt deze eerst technische informatie over het gebouw of de woning. Die informatie kunnen bouwplannen zijn, informatie over renovatiewerken, de historiek van het pand… Deze zal hij dan grondig analyseren. Op die manier heeft de expert een beter idee over de opbouw van je woning of gebouw.

 

2. Inspecteren van woning of gebouw

Nadien voert de asbest specialist een grondige inspectie uit van het gebouw of de woning. Op basis van die inspectie en observaties stelt hij dan het verslag op dat alle asbesthoudende materialen in het pand omvat. Hij geeft ook aan om welke soort asbest het gaat. Eventueel maakt de asbest expert bij twijfel over asbestherkenning een staalafname en stuurt dit naar een labo voor verder asbestonderzoek en analyse.

 

3. Opmaken van het asbest inventarisatie rapport

Al de informatie uit de inspectie, asbest staal analyses… bundelt de expert dan in 1 verslag. Dat verslag vult deze ook aan met adviezen voor jouw situatie. Het verslag krijgt dan de vorm van een asbest attest of asbestinventarisatie (voor werkgevers). De asbest specialist bezorgt jou dit attest. Je hoeft dit dus niet zelf aan te vragen.

 

Prijs asbestonderzoek

Wat kost een asbestinventarisatie nu? Voor een asbestonderzoek verschillen de kosten afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoeveelheid asbest, de grootte van je woning, het type onderzoek… In de tabel hieronder geven we de richtprijzen voor de verschillende types asbestonderzoeken:

Soort asbestonderzoekGemiddelde prijs (excl. btw)
Destructief asbestonderzoek€ 650 à 1.500
Niet-destructief asbestonderzoek€ 100 à 600

TIP: de kosten voor een asbestinventarisatie kunnen ook verschillen per asbest expert. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere specialisten in jouw buurt. Zo kan je prijzen, adviezen… vergelijken en vind je zeker een geschikte asbest specialist. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

asbestonderzoek

 

Wie kan een asbestonderzoek uitvoeren?

Wie mag nu zo’n asbest onderzoek uitvoeren en een asbestinventarisatie of asbestattest opstellen? Dat hangt ervan af of het om een rapport voor een woning of voor een bedrijfsgebouw gaat:

 1. Woningen

  Als je een asbestattest nodig hebt voor asbest in huis, ben je verplicht om een gecertificeerde asbestdeskundige in te schakelen. Zo’n erkende expert moet aan verschillende eisen voldoen en een opleiding volgen om het certificaat te behalen. Je kan dus nooit zelf een geldig asbestattest opstellen voor je eigen woning.

 2. Bedrijfsgebouwen

  Wie een asbestinventarisatie voor bedrijfsgebouwen mag opstellen, is minder strikt geregeld. In principe mag een werkgever zelf een asbestinventaris opstellen voor de eigen gebouwen. Vaak schakelen werkgevers in de praktijk toch een asbest specialist in om een asbestinventaris op te stellen. Zo heb je zekerheid van een correct uitgevoerd asbest onderzoek en een kwalitatieve asbestinventarisatie.

Vergelijk offertes en vind een geschikte asbest specialist! Om een asbestattest of -inventarisatie te laten opstellen, schakel je dus best een erkende asbest specialist in. Via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 erkende experts in jouw buurt. Vul gewoon onderstaand offerteformulier in:

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven