Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest herkennen

Asbest is een gevaarlijke stof die veel is gebruikt bij de bouw van oudere woningen van vóór 2000. Deze schadelijke vezels kunnen ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarom is tijdig asbest herkennen en verwijderen essentieel. Hoe herken je asbest en welke soorten zijn er? Wat zijn de toepassingen van asbest en hoeveel kost een asbestinventarisatie en -verwijdering? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Soorten asbest herkennen
Mogelijke toepassingen
Prijs asbest verwijderen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom asbest herkennen en verwijderen?

Sinds 2005 geldt er een algemeen Europees verbod op de productie van asbesthoudende materialen, maar daarvóór was het een veelgebruikt materiaal voor de bouw van woningen. Hiervan is nu bekend dat het erg schadelijk is voor je gezondheid als je ermee in contact komt. Het is dus belangrijk om asbest in je woning te herkennen en direct te laten verwijderen.

Asbest herkennen & verwijderen? Schakel een erkende specialist in via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

asbest herkennen

 

Soorten asbest herkennen

Welke mogelijke soorten asbest in huis zijn er en hoe herken je ze? Asbest is in te delen in twee types: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Een overzicht van beide soorten:

 

1. Hechtgebonden asbest herkennen

In het geval van hechtgebonden asbest gaat het om vaste asbestvezels in bouwmaterialen. Je vindt het vooral terug in daken en gevels, plafonds, afvoerbuizen en leidingen, maar er zijn nog andere toepassingen. Zijn deze bouwmaterialen in slechte staat of raken ze beschadigd? Dan bestaat de kans dat de asbestvezels losraken. In dat geval gaat het om semi-hechtgebonden asbest en moet je het direct laten verwijderen.

 

2. Niet-hechtgebonden asbest herkennen

Niet-hechtgebonden asbest bestaat uit geweven of geperste asbestvezels en ligt oppervlakkiger in spuitasbest, pleister, … Het is doorgaans een stuk gevaarlijker dan hechtgebonden asbest, aangezien deze variant makkelijker is om mee in aanraking te komen. Laat niet-hechtgebonden asbest dus zo snel mogelijk inspecteren en verwijderen door een specialist.

 

Hoe asbest herkennen? Schakel een deskundige in!

Ben je niet zeker of het om asbesthoudende materialen gaat? Schakel dan altijd een erkende asbestverwijderaar in. In geval van niet-hechtgebonden asbest is dat zelfs verplicht, aangezien je dit niet zelf mag verwijderen. Vergelijk daarom voorstellen van meerdere specialisten actief in jouw buurt. Profiteer van gericht advies en prijzen op maat via onze gratis offerteservice.

 

Mogelijke toepassingen asbest

Asbest werd vroeger gebruikt binnen verschillende toepassingen. Het gaat onder andere om:

  • Muren: asbest komt voor in ouder isolatiemateriaal in buitenmuren, tussenwanden, in tegellijm achter wandtegels, … Het werd ook gebruikt in pleister- en stucwerk ter versteviging. Het kan dus behoorlijk oppervlakkig liggen.
  • Daken: asbest zit mogelijk op verschillende plekken in de dakconstructie van je woning. Denk aan het plafond, isolatiemateriaal in het dak, het dakbeschot, … Het zit soms ook in de buurt van ventilatiekanalen in je huis.
  • Vloeren: luiken naar kruipruimtes, ondervloerplaten, vloertegels, … zijn allemaal mogelijke bronnen van asbest. Dit is echter geen complete lijst. Een erkende vakman kan hier zeker meer informatie over geven.

 

hoe herken je asbest

 

Asbest verwijderen prijs

De prijs om asbest te verwijderen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Eerst moet een deskundige asbest herkennen, inventariseren (non-destructief of destructief) door middel van een asbestonderzoek en dan begint hij pas met verwijderen. Hieronder een overzicht van de richtprijzen:

Type asbestwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
Non-destructieve asbestinventarisatie€ 300 - 400
Destructieve asbestinventarisatie€ 650 - 1.500
Asbest verwijderen€ 10 - 30 per m²

 

Asbest inventariseren + verwijderen = offertes vergelijken

Wil je zeker zijn dat alle asbest in huis wordt verwijderd? Dan moet je het laten inventariseren door een erkende asbestdeskundige. Alleen hij kan een compleet beeld schetsen van alle aanwezige asbest in huis. Naast je muren, dak en vloer zijn er namelijk nog meer plekken waar het kan zitten. Vergelijk asbestdeskundigen via ons offerteformulier:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven