Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest zelf verwijderen

Asbest zelf verwijderen is in sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Toch is het bijna altijd aangewezen om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. In dit artikel lees je meer info over wanneer en hoe je zelf asbest kan verwijderen, alsook de risico’s die daarbij horen. We gaan ook even dieper in op de voordelen van een asbest expert en de prijs voor het verwijderen van asbest.

Ga snel naar:
Asbest zelf verwijderen of laten verwijderen?
Risico’s zelf asbest verwijderen
Prijs asbest verwijderen
Werkwijze erkende asbestverwijderaar
Vergelijk offertes van asbest experts

 

 

Mag ik zelf asbest verwijderen?

In sommige gevallen mag je asbest zelf verwijderen, terwijl het in andere gevallen verplicht is om de asbest te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Of je de asbest zelf weg mag halen, hangt af van een aantal factoren:

 • Soort asbest + toestand: gaat het om hechtgebonden asbest dat stevig vastzit in het materiaal? Dan mag je dit zelf verwijderen. Beschadigde hechtgebonden asbest mag je alleen zelf verwijderen als die zich buitenshuis bevindt. Alle vormen van losgebonden, semi-hechtgebonden en beschadigd hechtgebonden asbest in huis moet je verplicht laten verwijderen door een expert.
 • Hoeveelheid: de overheid legt geen beperkingen op de hoeveelheid asbest die je zelf mag verwijderen. Wel geldt dat je per gezin per jaar slechts 200 kg asbest gratis kan afvoeren. Het is sowieso aangewezen om grote hoeveelheden asbest te laten verwijderen door een expert.
 • Methode voor verwijdering: als particulier mag je enkel asbest verwijderen via de methode ‘Eenvoudige handeling’. Moet de asbest verwijderd worden via de couveuse zak of de hermetische zone methode? Dan ben je sowieso verplicht om dit te laten uitvoeren door een expert.
 • Ligging gebouw: de regels i.v.m. het zelf verwijderen van asbest kunnen ook verschillen per gemeente. Ga dit daarom zeker op voorhand even na bij jouw eigen gemeente. Ook wanneer je woning zich op een erg drukke plek bevindt of wanneer er weinig verluchtingsmogelijkheden zijn, is het beter om een expert in te schakelen.

Twijfel je of je de asbest zelf mag verwijderen? Een expert kan bepalen om welke soort asbest het gaat en geeft je advies over de te nemen stappen om deze te verwijderen. Vergelijk advies op maat.

 

Asbest zelf verwijderen of laten verwijderen?

Hoe ga je nu te werk wanneer je zelf asbest wil verwijderen? En wanneer is het beter, of verplicht, om een expert in te schakelen? We gaan hieronder even dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf asbest verwijderen

Asbest zelf verwijderen mag dus enkel wanneer het om hechtgebonden asbest in goede staat gaat dat gemakkelijk te verwijderen is. Wil je zelf aan de slag gaan? Dan kan je onderstaande stappen volgen:

 1. Voorbereiding: voor je begint met de verwijdering is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Informeer jezelf over de specifieke regels in jouw gemeente en zorg voor goede beschermende kledij en een mondmasker. Haal ook zoveel mogelijk losse meubels uit de ruimte en zet ramen en deuren open voor een goede ventilatie.
 2. Asbest verwijderen: om de asbest te verwijderen, kan je deze best eerst bevochtigen met water of een fixeermiddel. Zo vermijd je dat de asbestdeeltjes vrijkomen. Gebruik voor het verwijderen enkel je handen of handwerktuigen en zorg ervoor dat je het asbesthoudende materiaal nooit breekt of beschadigt. Plaats het materiaal na het verwijderen meteen in een daarvoor voorziene plastic zak.
 3. Asbest afvoeren: wanneer je al het asbesthoudende materiaal hebt verwijderd, moet je dit nog veilig en correct afvoeren. Gebruik altijd speciale asbestzakken en verpak het materiaal dubbel. Breng het asbestafval dan naar een erkend inzamelpunt of containerpark voor asbestafval. Binnenshuis kan je na het verwijderen best ook alles schoonmaken met water en de gebruikte doeken met het asbestafval wegvoeren. Ook je stofmasker en beschermende kledij kan je best mee afvoeren met het asbestafval.

 

OPTIE 2: asbest laten verwijderen

In het geval van semi-hechtgebonden of losgebonden asbest ben je dus verplicht om dit te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Maar ook voor de verwijdering van hechtgebonden asbest is het aangewezen om een expert in te schakelen. Dat is altijd de meest veilige optie. Bovendien biedt het ook nog andere voordelen:

 • Veilige verwijdering: het verwijderen van asbest houdt altijd een gezondheidsrisico in. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, kan je dus best een expert inschakelen. Deze heeft ervaring met het veilig verwijderen van asbest en neemt altijd de nodige voorzorgsmaatregelen.
 • Voorbereiding en afwerking: een goede voorbereiding is erg belangrijk bij het verwijderen van asbest. Ook wanneer je bv. asbest op het dak wil laten verwijderen, zijn goede veiligheidsmaatregelen erg belangrijk. Een asbestverwijderaar treft altijd de nodige voorbereidingen en zorgt ook nadien voor een correcte afvoer en volledige schoonmaak.
 • In orde met de wetgeving: er zijn tal van regels i.v.m. het verwijderen van asbest. Volg je deze niet? Dan riskeer je hoge boetes en gezondsheidsschade. Door een expert in te schakelen, ben je zeker dat je altijd in orde bent met de wetgeving.
 • Beschermende materiaal: een erkende asbestverwijderaar beschikt over kwalitatieve beschermende kledij, de nodige verpakkingen en de juiste materialen voor de verwijdering van asbest. Zo voorkomt deze gezondheidsrisico’s voor zichzelf en die van anderen.
 • Premies: er zijn ook een aantal premies waarop je aanspraak maakt om de kosten voor het verwijderen van asbest te drukken. Zo zijn er de Fluvius premie voor zonnepanelen in combinatie met asbestverwijdering, maar ook de Mijn VerbouwPremie voor daken. Om van die financiële voordelen te genieten, moet je wel verplicht een erkende asbestverwijderaar inschakelen.

Op zoek naar een geschikte asbestverwijderaar? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere geschikte experts in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere asbestverwijderaars.

 

asbest zelf verwijderen

 

Risico’s zelf asbest verwijderen

Het is dus altijd aangewezen om een expert in te schakelen om asbest te verwijderen. Wil je toch zelf aan de slag gaan? Hou dan zeker rekening met onderstaande risico’s bij het zelf verwijderen van asbest:

 1. Schade aan gezondheid

  Wanneer asbestvezels vrijkomen kunnen deze je gezondheid beschadigen.  Zo zie je vandaag dat vele bouwvakkers en timmermannen die vroeger veel met asbest werkten, vandaag vaak te kampen hebben met gezondheidsproblemen en ziektes. Er bestaat dus altijd een gezondheidsrisico wanneer je asbest verwijdert.

 2. Boete

  Ga je zelf asbest in huis verwijderen in toepassingen of vormen die bij wet verboden zijn? Dan breng je niet alleen je eigen gezondheid en die van anderen in gevaar, maar riskeer je ook een boete. Hoeveel die boete bedraagt, hangt af van de overtreding die je maakt. De bedragen kunnen hoog oplopen.

 3. Geen duidelijkheid over soort asbest

  Een asbest expert zal vooraf altijd eerst een inspectie uitvoeren van het asbesthoudende materiaal om duidelijkheid te scheppen over de soort asbest. Zelf kan je namelijk moeilijk de soort asbest herkennen. Als je niet weet om welke soort asbest het gaat, weet je ook niet of je deze wel zelf mag verwijderen en of je dit veilig kan uitvoeren.

 4. Niet het juiste materiaal

  Als je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van asbest, loop je ook het risico dat je niet over het juiste materiaal beschikt om dit veilig aan te pakken. Denk maar aan de juiste beschermende kledij, handwerktuigen, afdekfolie, verpakkingen… Enkel met kwalitatief beschermend materiaal kan je de asbest veilig verwijderen.

Wil je deze risico’s vermijden? Schakel dan een asbestverwijderaar in. Zo ben je zeker dat je de asbest veilig en in lijn met de wetgeving laat verwijderen. Vind en vergelijk asbest experts.

 

Prijs asbest verwijderen

Ga je zelf de asbest verwijderen? Dan bespaar je op arbeidskosten, maar moet je wel al het nodige materiaal, de kledij, verpakking… zelf aanschaffen. Met een expert mag je rekenen op een prijs tussen € 10 en 30 per m² (excl. btw). Daarbij komen dan wel nog de kosten voor de asbestinventarisatie, het asbestattest en het afvoeren van het asbestafval. Enkele richtprijzen:

Soort klusPrijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 à 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 50 per 100 kg

LET OP: een asbestattest is verplicht bij woningen die van eigenaar veranderen en gebouwd zijn voor 2001. Vanaf 2032 moet bovendien elke eigenaar van een gebouw verplicht een asbestattest hebben. Ook een asbestinventarisatie is altijd aangewezen om duidelijkheid te hebben over de soort asbest, zodat je deze veilig kan (laten) verwijderen (en boetes kan vermijden). Daardoor betaal je als particulier vaak ook de kosten voor het asbestattest, de inventarisatie en de afvoer. Op die manier verschillen de totale kosten dus amper met de kosten voor het inschakelen van een expert. Ontvang vrijblijvend offertes van asbest experts.

 

Werkwijze erkende asbestverwijderaar

Hoe gaat een erkende asbestverwijderaar nu te werk? We zetten hieronder even de stappen op een rij die deze doorgaans neemt:

 

1. Asbestinventarisatie opmaken

Een asbestexpert voert vooraf een grondige inspectie uit van het asbesthoudende materiaal. Op basis daarvan stelt deze een asbestinventarisatie op. Dat is een document dat een overzicht geeft over alle materialen in het gebouw die asbest bevatten en om welke soort asbest het telkens gaat. Nadien ontvang je als eigenaar ook een asbestattest.

 

2. Asbest verwijderen

Op basis van de asbestinventarisatie bepaalt een asbest expert dan wat de meest geschikte methode is om de asbest te verwijderen. Daarbij treft deze uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Asbest verwijderen kan een expert op 3 manieren: via de methode ‘Eenvoudige handelingen’, de couveusezakmethode of de hermetische zone methode. De gekozen methode hangt af van de locatie van de asbest, de soort en de staat van de asbest.

 

3. Asbest afvoeren

Na het verwijderen pakt een asbest expert het asbesthoudende materiaal goed in en voert het nadien af naar een geschikt recyclagepark. Ook daarbij neemt deze de nodige voorzorgsmaatregelen en voert het materiaal af volgens de geldende regels. Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest moet je verplicht laten afvoeren door een erkende expert. Hechtgebonden asbest in goede staat mag je ook zelf afvoeren.

 

Offertes vergelijken = kosten besparen!

Het is dus sterk aangewezen om altijd een asbest expert in te schakelen wanneer je asbest wil verwijderen. De kosten verschillen amper in vergelijking met doe-het-zelven. Bovendien kunnen de kosten voor het verwijderen van asbest nog verschillen per expert. Daarom is het aangewezen om meerdere offertes te vergelijken. Zo bespaar je vaak nog extra en vind je de interessantste aanbieding. Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven