Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestdeskundige: 5 veelgestelde vragen

Is je woning gebouwd voor 2001 en wil je die graag verkopen? Dan moet je sinds 2022 verplicht over een asbestattest beschikken. Zo’n document bevat informatie over asbest in het gebouw en ook advies over hoe je het veilig kan verwijderen. Alleen een erkende asbestdeskundige mag zo’n attest opmaken. Ontdek hieronder de antwoorden op 5 veelgestelde vragen over zulke asbestdeskundigen!

 

Asbestdeskundige: 5 veelgestelde vragen en antwoorden

1. Wat doet een asbestdeskundige?
2. Wanneer asbestdeskundige inschakelen?
3. Hoeveel kost een asbestdeskundige?
4. Hoe wordt iemand asbestdeskundige?
5. Waar vind ik een asbestdeskundige?

Ben je op zoek naar een asbestdeskundige in jouw buurt? Kom gratis en vrijblijvend in contact met lokale professionals via onze offerteservice!

asbestdeskundige-lint

 

1. Wat doet een asbestdeskundige?

Het takenpakket van deze specialist bestaat uit asbestattesten opmaken. Daarvoor zal die eerst een asbestonderzoek van je woning uitvoeren om daarna een inventaris te maken. Hieronder lees je hoe dat onderzoek doorgaans verloopt:

 

  1. Technische informatie over woning verzamelen

    Eerst verzamelt een asbest deskundige alle nuttige technische informatie over je woning. Dat kunnen bouwplannen zijn, maar ook informatie over renovatiewerken, de historiek van het pand, … Na een grondige analyse van die informatie heeft de deskundige al een goed beeld van hoe je woning is opgebouwd.

  2. Woning inspecteren

    Als tweede stap inspecteert de deskundige je woning zelf. Op basis daarvan stelt die een een verslag op van de asbesthoudende materialen die zich in je woning bevinden. Bij twijfel kan de deskundige een staalafname naar het labo sturen voor verder onderzoek.

  3. Asbest inventarisatie opmaken

    Tot slot bundelt de asbest deskundige alle gewonnen informatie in een asbest inventarisatie. Dat document omvat een lijst van alle asbesthoudende materialen in je woning en adviezen over hoe je ze veilig kan verwijderen indien nodig. Daarna ontvang je dan een asbestattest van de deskundige zelf. Je hoeft het dus zelf niet aan te vragen.

Een asbest deskundige nodig om een asbestinventarisatie en een attest op te stellen? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend met professionals in contact komen. Start je aanvraag!

 

2. Wanneer asbestdeskundige inschakelen?

Vermoed je dat je asbest in je woning hebt? Wil je graag renovatiewerken uitvoeren en vrees je dat je woning asbest bevat? Of wil je je pand graag verkopen? In al deze situaties is een asbestdeskundige inschakelen aangewezen. In sommige gevallen is dat zelfs verplicht:

  • Bij verkoop van een woning of gebouw: is jouw woning gebouwd voor 2001 en wil je ze graag verkopen? Dan is het sinds november 2022 verplicht om een asbestattest te bezitten. Zo krijgen potentiële kopers een idee van de aanwezige asbest in de woning.
  • Voor bedrijfsgebouwen: een werkgever moet verplicht een asbestinventaris hebben voor alle gebouwen waar personeel aan het werk is. Deze maatregel staat los van het bouwjaar van het pand.

Een asbest deskundige onderscheidt een destructief van een niet-destructief asbestonderzoek. Een destructief onderzoek vindt plaats voor renovatie- of sloopwerken, zodat je indien nodig asbest kan verwijderen voor de werken beginnen. Bij een niet-destructief onderzoek lijst de expert alle materialen met asbest op die zichtbaar zijn of schadelijk kunnen zijn bij het dagelijkse gebruik van de woning.

 

3. Hoeveel kost een asbestdeskundige?

Asbestdeskundigen hebben geen vast tarief. De kostprijs hangt af van de hoeveelheid asbest, de grootte van je woning, het type onderzoek, … Hieronder vind je alvast een tabel met richtprijzen voor een destructief en niet-destructief asbestonderzoek:

Type asbestonderzoekGemiddelde prijs (excl. btw)
Destructief asbestonderzoek€ 650 - 1.500
Non-destructief asbestonderzoek€ 100 - 600

LET OP: bovenstaande prijzen zijn slechts richtbedragen. Wil je graag een offerte op maat ontvangen? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend in contact komen met asbestdeskundigen in jouw buurt!

 

asbestdeskundige-onderzoek

 

4. Hoe wordt iemand asbestdeskundige?

Moet je een bepaalde vooropleiding voor asbestdeskundigen volgen? Absoluut, er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen om de job uit te oefenen. Lees hieronder meer over de vereisten om asbest deskundige te worden:

  • Voorwaarden: een asbestdeskundige moet onafhankelijk en onpartijdig zijn. Dat wil bv. zeggen dat je niet tegelijkertijd asbestdeskundige en –verwijderaar kan zijn. Daarnaast is ook een geschikt secundair diploma of beroepservaring vereist.
  • Basiskennis: vooraleer iemand de verplichte opleiding start, moet hij of zij een bepaalde basiskennis van asbestinventarisatie hebben. Dat kan bv. met een vrijwillige opleiding van 2 à 3 dagen.
  • Verplichte opleiding: nadien volgt de verplichte opleiding. Die omvat vooral de uitvoering van een asbestinventarisatie volgens het standaard inspectieprotocol en de rapportage in de app van OVAM. Een toekomstige expert doorloopt ook een praktijkgedeelte waarbij die monsters leert nemen, kennismaakt met de databank, …
  • Examen: tot slot legt een kandidaat een examen af dat peilt naar alle aangeleerde kennis. Het examen bestaat uit een theoretisch en praktijkdeel. Slaagt iemand voor beide proeven? Dan kan hij of zij een certificaat aanvragen en aan de slag gaan als erkende asbestdeskundige.

 

5. Waar vind ik een asbestdeskundige?

Hoe kom je in contact met een erkende asbestdeskundige? Je vindt gemakkelijk online een lijst met erkende OVAM-asbestdeskundigen terug. Let wel op: er bestaan ook niet-gecertificeerde zelfstandige asbestdeskundigen. Die kunnen enkel een asbestinventaris opmaken in het kader van een federale arbeidswetgeving. Heb je echter een asbestattest nodig? Dan ben je verplicht om een gecertificeerde asbestdeskundige in te schakelen.

 

Vraag advies aan een erkende asbestdeskundige!

Asbest kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het is dus essentieel dat je er voorzichtig mee omspringt. Vrees je dat er zich asbest in je woning bevindt of heb je een asbestattest nodig? Dan schakel je best een erkende asbestdeskundige in. Via onze offerteservice kom je met verschillende professionals in contact en kan je hun offertes vergelijken.

Hoe moet ik een professionele asbestdeskundige zoeken? Je komt gratis en vrijblijvend met experts in contact via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven