Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest afvoeren

Als je asbest verwijdert of laat verwijderen, ben je verplicht om dit op een veilige manier af te voeren. Asbest afvoeren vereist de nodige voorzorgsmaatregelen en je mag ook niet zomaar onbeperkt en overal asbesthoudend materiaal wegbrengen. In dit artikel lees je meer info over o.a. de wetgeving rond het verwijderen van asbest, de werkwijze van asbest experts en de prijs voor de afvoer.

Ga snel naar:
Wetgeving asbest afvoeren
Werkwijze asbest afvoeren
Asbest afvoeren kosten
Zelf afvoeren of expert inschakelen?
Vergelijk offertes van asbest experts

 

 

Waarom is veilig asbest afvoeren belangrijk?

Asbest is erg gevaarlijk voor je gezondheid als de asbestvezels in het materiaal loskomen. Daarom mag je asbesthoudend materiaal bv. niet bij het huisvuil zetten, aangezien dit anders verwerkt wordt. Asbest moet je dus altijd afvoeren en daaraan zijn de nodige regels verbonden. Zo moet je het materiaal op een bepaalde manier verpakken en mag je dit niet overal achterlaten. Deze regels moeten voorkomen dat asbestvezels vrijkomen.

asbest afvoeren

 

Wetgeving asbest afvoeren

Er zijn een aantal regels die gelden bij het afvoeren van asbest. We sommen hieronder de belangrijkste op:

 

1. Juiste verpakking

Het is verplicht om alle asbesthoudende materialen te verpakken voor het afvoeren om zo loskomende asbestvezels te vermijden. Een asbest expert maakt meestal gebruik van speciale doorschijnende, luchtdichte asbestzakken of asbestfolie, maar ook dubbele, doorzichtige plastic zakken zijn mogelijk. Je kan de speciale asbestzakken in sommige recyclageparken gratis krijgen of ze aankopen in een doe-het-zelf zaak. De asbestzakken hebben een asbestlogo, waardoor duidelijk te zien is dat de verpakking asbesthoudende materialen bevat.

 

2. Hoeveelheid asbest

Er gelden ook regels rond de hoeveelheid asbest die je zelf mag wegbrengen. In recyclageparken kan je een beperkte hoeveelheid gratis afvoeren. Die hoeveelheid bedraagt 200 kg per gezin per jaar, 1 m³ per gezin per jaar of 10 asbestcementplaten per gezin per jaar. Wil je meer asbest afvoeren als particulier? Dan moet je hier soms extra voor betalen. Je kan je op voorhand informeren bij je afvalintercommunale of milieudienst over de hoeveelheid asbest die je zelf mag wegbrengen.

 

3. Containerpark of geregistreerde asbestinzamelaar

Asbest afvoeren doe je bij een containerpark of een geregistreerde asbestinzamelaar. Geregistreerde asbestinzamelaars zijn vooral aangewezen wanneer je grote hoeveelheden asbesthoudend materiaal of asbest golfplaten wil afvoeren. Een asbestinzamelaar kan dan bij je langskomen om de asbest op te halen en af te voeren naar een vergunde verwerkingsinstallatie. Daarbij maakt deze gebruik van een bigbag. Dat is een stevige zak die veilig kan afgesloten worden en bestand is tegen scheuren.

 

TIP: laat asbest veilig afvoeren door een asbest expert!

Zelf asbest afvoeren houdt enkele risico’s in. Als de asbest bv. niet goed verpakt is, kan je asbestvezels inademen. Daarom is het aangeraden om hiervoor een asbest expert in te schakelen. Deze neemt altijd voldoende veiligheidsmaatregelen en weet hoe hij de asbest veilig kan vervoeren. Bovendien beschikt deze ook over kwaliteitsvolle materialen om dit veilig aan te pakken. Via onze offerteservice brengen we je in contact met asbest experts in jouw buurt. Start je aanvraag.

 

Werkwijze asbest afvoeren

Hoe gaat een asbest expert te werk bij het verwijderen en afvoeren van asbest? We zetten de verschillende stappen hieronder even op een rij:

 1. Asbest inventarisatie

  Een asbest inventarisatie gaat verplicht vooraf aan het verwijderen van asbest. Om de asbest inventarisatie op te stellen, voert een asbest expert altijd eerst een grondig asbestonderzoek uit. Nadien stelt deze een document op met een overzicht van alle asbesthoudende materialen in je woning, alsook de soort asbest waar het om gaat.

 2. Asbest verwijderen

  Als duidelijk is om welke soort asbest het gaat en waar deze zich bevindt, kan de expert aan de slag met het verwijderen van de asbest. Gaat het om hechtgebonden asbest? Dan ben je niet verplicht om dit te laten verwijderen. Alle vormen van semi-hechtgebonden en losgebonden asbest in huis moet je wel laten verwijderen door een expert.

 3. Asbest verpakken

  Meteen nadat de asbest expert het asbesthoudend materiaal heeft verwijderd, verpakt deze dit. Daarvoor gebruikt de expert meestal speciale asbestzakken die met een logo aangeven dat het om asbesthoudend materiaal gaat. De zakken zijn dubbel en luchtdicht, om te voorkomen dat asbestvezels kunnen afbreken en vrijkomen.

 4. Asbest afvoeren

  Tot slot voert de asbest expert de stevig verpakte asbest af naar een geschikt recyclagepark of een vergunde verwerkingsinstallatie. Hij zorgt ervoor dat de asbest veilig getransporteerd wordt en volgens de regels verwerkt wordt, om zo gezondheidsrisico’s te vermijden. De afvoer van asbest zit meestal in de prijs voor het verwijderen inbegrepen.

  Op zoek naar een geschikte asbest expert? Het is aangewezen om de afvoer van asbest altijd over te laten aan een expert. Voor semi-hechtgebonden en losgebonden asbest is dit zelfs verplicht. Vind een gecertificeerde asbest expert in de buurt.

 

Asbest afvoeren kosten

De prijs voor het afvoeren van asbest bedraagt gemiddeld € 20 à 30 per 100 kilo (excl. btw). Meestal zijn deze kosten echter al opgenomen in de totaalprijs voor asbestverwijdering door een expert. Ga hierbij uit van een gemiddelde prijs van € 10 – 30 per m² (excl. btw).

LET OP: de prijs voor het afvoeren en eventueel verwijderen van asbest verschilt wel per asbest expert. Daarom is het aangewezen om offertes van meerdere experts te vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Zelf asbest afvoeren of asbest expert inschakelen?

Wil je zelf asbest afvoeren? Dan zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Zo mag je enkel zelf asbest verwijderen en afvoeren als het om hechtgebonden asbest gaat. Voor de afvoer van semi-hechtgebonden en losgebonden asbest ben je altijd verplicht om een asbest expert in te schakelen. Daarnaast moet je zelf het juiste materiaal aanschaffen om de asbest correct te vervoeren en bestaat er vaak een risico dat asbestvezels vrijkomen, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom loont het om voor de afvoer van asbest altijd een expert in te schakelen. Zo geniet je van de volgende voordelen:

 • Veilige afvoer: een asbest expert kent de regels rond de afvoer van asbest en neemt altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om dit om een veilige manier uit te voeren.
 • Juiste materiaal: een asbest expert beschikt niet alleen over geschikte materialen om de asbest af te voeren, zoals speciale asbestzakken of -folie, maar bv. ook over beschermende kledij.
 • Garantie: een asbest expert biedt altijd een garantie op een veilige verwijdering en afvoer van de asbest. Loopt er toch iets mis? Dan neemt de expert alle eventuele bijkomende kosten op zich.

TIP: door meerdere offertes van asbest experts te vergelijken, kan je naast bovenstaande voordelen ook nog extra kosten besparen. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes op maat:

 

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven