Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest in huis

Heb je een woning die gebouwd werd voor 2000? Dan is er een kans dat je asbest in huis hebt. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en dit eventueel te verwijderen. Loskomende asbestvezels houden namelijk risico’s in voor je gezondheid. Maar hoe herken je nu asbest in huis? Wanneer ben je verplicht om asbest te laten verwijderen? Hoeveel kost dit? En moet je verplicht een expert inschakelen? Lees het hier.

Ga snel naar:
Asbest in huis herkennen
Wanneer asbest in huis verwijderen?
Prijs asbest verwijderen
Zelf verwijderen of expert inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Vanwaar komt asbest in huis?

Asbest werd vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen omdat het een goedkope grondstof is met een goede isolerende werking en een grote slijtvastheid. Het duurde lang voor duidelijk werd dat losse asbestvezels echter gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Sinds 1998 is het in Vlaanderen dan ook verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Omdat asbest in bepaalde gevallen kankerverwekkend kan zijn, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventueel asbest in huis en het indien nodig te verwijderen.

Asbest opsporen? Schakel een erkende asbestverwijderaar in. Die kan asbest in huizen herkennen en adviseert je over de te nemen stappen. Vind een geschikte asbestverwijderaar via onze offerteservice.

asbest in huis

 

Asbest in huis herkennen

Er zijn bepaalde dingen waarop je kan letten om te weten of je misschien asbestdeeltjes in huis hebt en waar asbest zit in huis. Zo kan je bv. de toepassingen controleren waar asbest vaak voorkomt of je kan kijken naar het bouwjaar van bepaalde delen van je woning:

 

1. Toepassing

Asbest komt voor in heel wat toepassingen in woningen. Je kan het o.a. op onderstaande plekken vinden:

 • Muren: asbest kan in de isolatie van je buitenmuren zitten, in tegellijm achter wandtegels, in pleister- of stucwerk… Het kan zich dus redelijk aan het oppervlak bevinden.
 • Daken: ook in daken zal je vaak asbest terugvinden. Zo komt het bijvoorbeeld erg vaak voor in isolatie van daken, dakleien, golfplaten, afvoergoten, onderdakplaten, bitumen…
 • Vloeren: ook luiken naar kruipruimtes, vloertegels, tegellijm, ondervloerplaten… zijn bouwmaterialen waarin asbest gebruikt kan zijn.
 • Andere: tot slot zijn er nog enkele andere mogelijke bronnen van asbest. Denk maar aan bloembakken, vensterbanken, rioleringen, schouwen, huishoudelijke apparaten…

 

2. Bouw- of renovatiejaar

Ook het jaar waarin je woning of bepaalde delen van je woning gebouwd of gerenoveerd werden, kan je meer zeggen over de kans op asbest. Doorgaans geldt dat bijna alle gebouwen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980 asbest hebben. Per deel van je woning kan dat verschillen:

 • Woning: in huizen die na 1994 gebouwd zijn, is er weinig of geen kans op asbest.
 • Vloerzeil of vinyltegels: heb je een vloerzeil of vinyltegels die gelegd werden na 1985? Dan zal er doorgaans geen asbest in zitten. In eerder gelegde vinyltegels of vloerzeilen is er wel een kans op asbest.
 • Platen, buizen, isolatie…: heb je na 1993 nieuw materiaal laten plaatsen zoals cement-, gips- of vezelplaten, buizen en isolatie? Dan zal er doorgaans geen asbest in zitten.
 • Huishoudelijke apparaten: heb je nog huishoudelijke apparaten zoals broodroosters, strijkijzers, haardrogers… die je voor 1994 hebt aangekocht? Dan kan hier ook asbest in zitten.
 • ….

LET OP: asbest herkennen is niet altijd even makkelijk en kan ook verstopt zitten achter nieuwer materiaal. Daarom laat je best altijd een asbest controle van je woning doen door een specialist. Bij zo’n asbestinventarisatie inspecteert een erkende asbestverwijderaar je woning en bepaalt deze waar asbest zit en om welke soort het gaat. Zo weet je ook of de asbest gevaarlijk is en of je deze moet (laten) verwijderen. Vind een erkende asbestverwijderaar in de buurt via onze offerteservice.

 

Wanneer asbest in huis verplicht verwijderen?

Asbest kan enkel gezondheidsklachten veroorzaken wanneer de vezels van het materiaal loskomen. Je moet dan ook niet alle soorten asbest verplicht laten verwijderen. De overheid besliste dat tegen 2034 alle risicovolle toepassingen verwijderd moeten zijn en tegen 2040 alle andere toepassingen in slechte staat. Concreet laat je in volgende gevallen best het asbest verwijderen:

 1. Semi-hechtgebonden asbest

  Dit is een vorm van hechtgebonden asbest, waarbij het bindmiddel beschadigd, verweerd of verouderd is. Dat maakt het materiaal broos met als resultaat dat asbestvezels makkelijker kunnen vrijkomen. Om dat te vermijden, moet je semi-hechtgebonden asbest tijdig laten verwijderen door een expert.

 2. Losgebonden asbest

  Ook losgebonden asbest, waarbij weinig of zwak bindmiddel gebruikt is, laat je best zo snel mogelijk verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Dat geldt voor alle toepassingen van losgebonden asbest, ongeacht de toestand van het materiaal of de locatie ervan.

 3. Asbest in je dakbedekking

  Heb je een ouder dak waar mogelijk asbest in zit? Dan is het belangrijk om dit te laten verwijderen en vervangen, ongeacht het type asbest. Verschillende weersomstandigheden en mos kunnen je dak namelijk beschadigen, waardoor er gemakkelijker asbestvezels kunnen vrijkomen.

 4. Asbest dat bij renovatiewerken bloot komt te liggen

  Tot slot moet je ook alle vormen van asbest verwijderen die ingesloten zitten en bloot komen te liggen wanneer je renovatiewerken uitvoert. Een voorbeeld hiervan is een voorzetwand waarachter zich lambrisering in asbestcement bevindt.

 

Asbest in huis verwijderen prijs

De prijs om asbest te laten verwijderen, hangt af van de omvang van de werken, het type asbestinventarisatie, de bereikbaarheid van de asbesthoudende materialen… In de tabel hieronder geven we een overzicht van de richtprijzen voor het verwijderen van asbestvezels in huis:

Type asbestwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 - 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 - 30 per m²

TIP: de prijzen om asbest te laten verwijderen, verschillen ook van expert tot expert. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes van erkende asbestverwijderaars. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de kosten om asbest te laten verwijderen met premies!

Er zijn verschillende premies waarop je aanspraak maakt als je asbest door een erkende asbestverwijderaar laat verwijderen. Via de Mijn VerbouwPremie krijg je bv. een verhoogde premie van € 8 per m² als je de verwijdering van asbest combineert met de plaatsing van isolatie. Verder kan je ook nog goedkoop lenen en zijn er nog lokale asbestafbouwprojecten. Het loont dus zeker de moeite om dit na te kijken!

Advies nodig? Een asbestverwijderaar kan je verder informeren over de mogelijke premies voor asbestverwijdering en helpt je bij de aanvraag ervan. Vind een expert in jouw buurt.

 

asbest in woning

 

Asbest in huis zelf verwijderen of expert inschakelen?

Of je asbest zelf kan verwijderen of verplicht bent om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen, hangt af van de soort en toestand van het asbesthoudende materiaal. Heb je te maken met 1 van onderstaande soorten asbest? Dan ben je verplicht voor de verwijdering ervan een expert in te schakelen:

 

1. Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest

Als je semi-hechtgebonden of losgebonden asbest in huis hebt en dit wil laten verwijderen, ben je verplicht om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. Dat geldt voor alle vormen van deze soorten asbest, in alle toepassingen, zowel binnenshuis als buitenshuis en ongeacht de toestand van het asbesthoudende materiaal. Deze soorten asbest in huis zijn gevaarlijk omdat er altijd een risico is dat asbestvezels vrijkomen.

 

2. Moeilijk te verwijderen hechtgebonden asbest

Ook bepaalde vormen van hechtgebonden asbest moet je verplicht door een professional laten verwijderen. Bijvoorbeeld hechtgebonden asbest dat beschadigd kan raken tijdens de verwijdering ervan of vormen van risicovolle asbesttoepassingen. Ook hier loop je namelijk het risico om losgekomen asbestvezels in te ademen wanneer je de asbest zelf verwijdert.

 

Schakel een expert in voor een veilige asbestverwijdering!

Het is niet altijd eenvoudig te bepalen om welke soort asbest het gaat. Net zoals het ook niet altijd even duidelijk is of je de asbest zelf kan verwijderen of verplicht ben deze laten te verwijderen door een professional. Daarom schakel je best een erkende asbestverwijderaar in die jou kan helpen met het veilig verwijderen van de asbest. Een expert zal namelijk altijd de nodige maatregelen nemen om jouw gezondheid te beschermen.

Vind een expert in de buurt! Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere erkende asbestverwijderaars in jouw buurt vergelijken. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Asbest offertes voor inventarisatie, attest of verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven